DÁVKOVÁNÍ
Sem vložte podnadpis

  • Mladá drůbež do 4 týdnů stáří                                                       1 g pro 10 kusů
  • Mladá drůbež od 5 do 12-ti týdnů stáří                                          2 g pro 10 kusů
  • Slepice, kachny, bažanti                                                                 3 - 5 g pro 10 kusů
  • Husy, krůty                                                                                      10 - 15 g pro 10 kusů
  • Holubi, křepelky                                                                              1 - 2 g pro 10 kusů
  • Telata, hříbata do 3 měsíců                                                            6 - 12 g pro 1 kus
  • Dojnice, jalovice, býci, koně                                                          25 - 40 g pro 1 kus
  • Selata do 25 kg, jehňata, kůzlata                                                  3 - 5 g pro 1 kus
  • Prasata ve výkrmu, prasnice, kanci                                               15 - 30 g pro 1 kus
  • Psi, kočky, králíci                                                                             1 - 2 g pro 1 kus

Minimální trvanlivost sušených pivovarských kvasnic je 12 měsíců.

Krmné sušené pivovarské kvasnice dodáváme 1 kg v plastikové vaničce, 5 kg, 10 kg, 15 kg v plastikových kyblích a 20kg25 kg v pytlích. Vybírat můžete v našem eshopu.

Z praxe:


Producenti mléka nás informovali, že pokud přidávají sušené pivovarské kvasnice do krmiva dojnic, zvyšuje se dojivost a obsah bílkovin v mléce. 

Máme reference od několika zemědělců.

Z toho také vyplývá vyšší výkupní cena mléka!



Působení a vliv, složení, 

Sušené pivovarské kvasnice Saccharomyces cerevisiae, var. Carsbergensis

Sušené pivovarské kvasnice jsou zcela přírodní produkt, bez přídavků chemie.

Pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem při výrobě piva. Během kvašení, kdy se cukr mění na alkohol, se kvasnice v nádržích velmi rychle množí a postupně klesají ke dnu. Odtud se vypustí, převezou cisternou do sušárny a suší se.
Kvasnice se dále lisují do tablet, vloček nebo se nechávají jako prášek, který se nejlépe rozpouští a váže na další suroviny při výrobě směsí.
Barva prášku je světle hnědá, lehce nahořklá, s vůní piva, konzistencí hladké mouky.

Kvasnice můžete přimíchávat do krmení s obilím, ovocem, přidávat do šrotu, brambor, pro pejsky a kočky smíchat mezi granule nebo konzervy. Kvasnice není vhodné přidávat do vody určené pro pití, došlo by k jejímu rychlému zkažení, protože kvasnice obsahují bílkoviny.
Doporučuje se přidávat pravidelně, po dobu 4-6 týdnů, pokud nechceme, aby koně tloustli, udělejte stejně velkou pauzu. U zvířat na mléko, vejce nebo maso můžete pauzu vynechat nebo výrazně zkrátit. Tento způsob podávání je nejvhodnější, osvědčený. Tělo si zvykne na pravidelný přísun vitaminů a minerálů, naučí se využít všechny složky kvasnic, viditelně to "ocení".

Sušené kvasnice:

  • obsahují vitamíny skupiny B, bílkoviny, minerály a stopové prvky, podílí se na látkové výměně proteinů, tuků a uhlohydrátů
  • jsou i zdrojem vysoce stravitelných bílkovin a dalších biologicky účinných látek
  • nejsou kontaminovány hormony, antibiotiky a jinými škodlivými látkami, nejsou geneticky upravované!
  • pivovarské kvasnice plně odpovídají záměru biologického krmiva
  • podléhají nejpřísnějším kritériím ekologického zemědělství, jsou uvedené v příloze 2, odstavci D, čl. 2 POVOLENÉ DOPLŇKOVÉ LÁTKY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ !

Jak kvasnice působí ?

Význam pivovarských kvasnic ve výživě zvířat spočívá v obsahu vysoce hodnotných bílkovin a biologicky cenných dusíkatých látek, minerálních látek, mikroprvků a dále enzymů, nukleotidů, glycidů a oligosacharidů.
Většina živin vytvořených jakýmikoliv kvasinkami má podstatně vyšší využitelnost, než z obvyklých krmiv rostlinného původu. (Obiloviny, sója, zelená hmota, sena nebo siláže). Po zákazu používání masokostních mouček jsou jejich přirozenou a velmi kvalitní alternativou.

  • Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin. Aminokyseliny jsou základním kamenem pro stavbu svalů, chrupavek, organickou hmotu kostí. Jsou důležité pro stav kůže, kopyt a paznehtů, peří a chlupů.
    Pro živočišný organismus mají největší význam tzv. esenciální aminokyseliny. Z nich jsou nejdůležitější lyzin, methioninu, threonin, tryptofan, arginin, histidin, leucin, isoleucin, fenylalanin, valin a tyrozin. Výživnou hodnotu bílkovin posuzujeme hlavně podle obsahu prvních pěti. Organismus si je nedokáže vytvářet sám a musí je získávat z jiných zdrojů. Proto musí mít všežravci vždy a býložravci v době zvýšených nutričních nároků (intenzivní růst, poslední třetina březosti, laktace, náročný trénink) zdroj kvalitních bílkovin, nejlépe živočišných.

Minerální látky - v krmivech má největší význam vápník, fosfor, sodík a hořčík. Ve většině případů není pro posuzování obsahu těchto prvků důležitý jen jejich obsah. Podstatný význam klademe na jejich vzájemný poměr a využitelnost z jednotlivých zdrojů, přičemž i poměr má vliv na využitelnost. Fosfor není v hmotě kvasnic vázán fytátovou vazbou jako u zrnin a jeho organická forma je velmi dobře využitelná. V literatuře je dosti obecných zmínek o vysokém obsahu hořčíku v pivovarských kvasnicích. Výše uvedené živiny, které obsahují pivovarské kvasnice, mají zásadní a výborný vliv na růst a vývoj mláďat, dobrý stav pohybového aparátu, podporují růst plodu a laktaci. Zvířata krmená pivovarskými kvasnicemi budou mít zdravou kůži, jemnou, hustou a lesklou srst, jemný a pružný vlnovlas s ideálním obsahem lanolinu v rounu. Pivovarské kvasnice kladně ovlivní kvalitu paznehtní i kopytní hmoty.

Hlavní a největší význam pivovarských kvasnic je v jedinečném obsahu vodorozpustných vitaminů, obecně nazývaných B-vitaminy nebo B-komplex. Tato jedinečnost spočívá v jejich ideálním poměru, výborné využitelnosti a komplexnosti. Jsou důležité pro správné fungování látkové výměny, neobejde se bez nich činnost nervové tkáně, zlepšují odolnost vůči stresu, podporují reprodukci, většina B-vitaminů má v organismu výrazný antioxidační účinek.

Pivovarské kvasnice jsou mimořádně hodnotným, ale nepříliš známým krmivem. Náklady na jejich použití jsou zdánlivě vysoké, ale finanční i chovatelský efekt správného využívání je mimořádný.
Protože nehrozí nebezpečí předávkování, mohou být používány i zcela amatérským způsobem. Pokud jsou obsaženy v krmných směsích, je to příklad kvalifikovaného a osvíceného přístupu k profesionální výživě zvířat s pohledem ekologický, zdravotním i ekonomickým!

I když zákon o krmivech zakazuje (s moudrostí zákonodárcům tak vlastní) uvádět zdravotní působení krmiv na organismus, je třeba říci, že pivovarské kvasnice působí preventivně i léčebně i v případech závažných zdravotních poruch.

Vliv jednotlivých prvků obsažených v kvasnicích na život zvířat

Cena pivovarských kvasnic je zhruba dvakrát až třikrát vyšší než cena živinově srovnatelného sójového extrahovaného šrotu. Na trhu rozhodně není krmivo či komponent krmných směsí s podobně hodnotným obsahem bílkovin a zároveň s vysokým obsahem B vitaminů a ostatních specifických živin a účinných látek. Pivovarské kvasnice jsou proto mimořádně přínosným krmným doplňkem, nahrazujícím nákladné vitaminové či dokonce léčebné preparáty.

Přínosy zkrmování kvasnic pro jednotlivé druhy hospodářských i domácích zvířat:

Skot, ovce, kozy a koně (koně do úrovně střední pracovní zátěže):

  • Zchutnění krmné dávky
  • Lepší využití objemných krmiv
  • Zlepšení reprodukčních parametrů
  • Zkvalitnění hmoty kopyt a paznehtů
  • Zkvalitnění srsti a žíní, celkového vzhledu
  • Zklidnění stáda

Dojnice

  • Zvýšení dojivosti
  • Vyšší obsah bílkoviny v mléce a tím i vyšší výkupní cena mléka
  • Lepší stravitelnost přijímané potravy a její využití

Dostihoví a pracovní koně v těžké práci:

  • Lepší ovladatelnost, snazší vedení tréninku.
  • Koně mají lepší krmitelnost.
  • Menší tendence ke snižování hmotnosti při těžké práci a náročném tréninku.
  • Koně méně trpí stresem a nervozitou, jsou mnohem klidnější
  • Zlepšení stavu pohybového aparátu včetně kopyt.
  • Kvalitní srst a žíně, zdravý celkový vzhled

Prasata:

  • Kladný vliv na zdraví a vývoj selat, zlepšení laktace.
  • Protiprůjmové působení.
  • Zlepšení reprodukčních parametrů.

Drůbež: (taktéž holubi i exoti)

  • Zlepšení pravidelnosti snášky a vyšší biologická hodnota vajec.
  • Snížení oštipování a zároveň zlepšení přepeřování i vzhledu peří.
  • U holubů zvýšení sportovní výkonnosti.

Králíci: (taktéž doma chovaní hlodavci)

  • Zlepšení přírůstku i reprodukce.
  • Výrazný vliv na vzhled, odolnost a vitalitu.

Psi a kočky:

  • Zlepšení vitality i ovladatelnosti.
  • Zlepšení čichových prací.
  • Zlepšení vzhledu a stavu srsti
  • Ovlivnění reprodukce i vývinu mláďat.

Shrneme-li výhody využívání krmných kvasnic:

  • Jsou ideálním zdrojem vitaminů skupiny B, doplňkem vysoce hodnotných aminokyselin, obsahují ve vysoké míře fosfor a draslík, všechny potřebné mikroprvky, zejména měď, zinek a železo.
  • Kromě fosforu jako kostitvorného prvku jsou zdrojem dalších mikroprvků důležitých v metabolismu enzymů, nukleotidů a podobných biologicky účinných látek.
  • Vždy zlepší přírůstek, růst plodu a laktaci, podpoří zdravý, proporcionální rozvoj organismu.
  • Mají nepominutelný význam v reprodukci - mají kladný vliv na výraznost projevů říje, plnohodnotnou ovulaci, dostatek zdravých spermií v ejakulátu.
  • I když je hlavní nutriční hodnota pivovarských kvasnic v obsahu bílkovin, energetický obsah je také velmi vysoký (o cca 10% víc než kukuřice), obsahují velmi kvalitní cukernou složku - oligosacharidy a další důležité složité cukry.
  • Obsahují, i když v malém množství, velmi cenné nenasycené mastné kyseliny linolovou a linoleovou.
  • Literatura uvádí pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a dokonce detoxikaci mykotoxinů.
  • Působení B-komplexu, ostatních živin a účinných látek v pivovarských kvasnicích zvyšuje pracovní výkonnost a soustředění. Potlačuje předčasnou únavu, nervozitu, deprese, nechutenství a nervozitu.
  • Pivovarské kvasnice snižují nadměrné vylučování vody do střevního obsahu, čímž zmírňují průběh průjmů. Taktéž podporují aktivitu trávicích enzymů a mají velmi dobrý vliv na zlepšení stavu zvířat, která trpěla metabolickými problémy s játry či ledvinami.
  • B-vitaminy obsažené v pivovarských kvasnicích jsou termostabilní a proto ideální k aplikaci v granulovaných krmných směsích. Snadné zvlhčení zase umožňuje využití pivovarských kvasnic ve vlhkých míchanicích.
  • "Samozásobení" býložravců vitaminy řady B souvisí s činností mikro-flory předžaludků (skot, ovce, kozy a další přežvýkavci) a tlustého a slepého střeva (koňovití, králíci apod.). Tyto druhy zvířat trpí nedostatkem B-vitaminů v případech, kdy je činnost mikroflóry omezena. Je to při častých a nekvalifikovaných změnách výživy, při stresu a velké námaze, po léčebných kůrách antibiotiky či jinými chemoterapeutiky negativně působících na obvyklou mikroflóru. Zkrmování pivovarských kvasnic je v těchto případech nutným opatřením.
  • Dobytek přibývá na váze
  • Kvasnice zvyšují příjem krmiva, zejména objemných krmiv jako je seno a senáž
  • Je možné je použít v kritických obdobích jako je rekonvalescence po prodělané nemoci (všeobecně), před a po zátěži - sportovní výkon - závody
  • Pro zlepšení života - schopnosti mláďat po narození
  • Doplnění krmné dávky rodičů v době reprodukce
  • Mají výrazný a viditelný vliv na kvalitu kůže, žíní, srsti, peří

Na co je nutno myslet při zkrmování pivovarských kvasnic:

  • Kvasnice mají sice výborný vliv na využití vápníku, ale jeho obsah je nízký. Je nutno vápník doplnit jinými přípravky. Doplňovat je nutno i sodík, zejména u koní a ovcí.
  • Stejně tak obsahují jen minimum životně důležitých vitaminů rozpustných v tucích - A, D, E a K. Je nutno je doplnit.
  • Mají slabě nahořklou chuť a také jako všechna prášková krmiva nejsou vždy zvířaty přijímána tak, jak bychom rádi, doporučujeme proto přidávat postupně, zvyšovat množství až po doporučenou dávku
  • Zkušení chovatelé potvrzují okolnost, že zvířata krmená pivovarskými kvasnicemi jsou v menší míře napadána bodavým a savým hmyzem. Charakteristické aroma po B-vitamínech hmyz odpuzuje.
  • B-vitaminy jsou neustále vylučovány močí. I při vysokém zkrmování pivovarských kvasnic téměř nikdy nedochází k poruchám z předávkování B-vitaminů.
  • Nicméně obvykle uváděné hodnoty nepřevyšují jiné zdroje. Lze mít za to, že hořčík je v pivovarských kvasnicích velmi dobře využitelný, právě na rozdíl od jiných krmiv.
  • VÁPNÍK (Ca) Rezorbuje se ve dvanácterníku a v tenkém střevě zvířat. Uplatňuje se při tvorbě a mineralizaci kostí a zubů a při metabolismu ostatních potřebných prvků(fosforu, hořčíku, sodíku, zinku, manganu aj.), aktivaci enzymů a hormonů v procesu srážení krve a regulaci neuromuskulárního dráždění
  • FOSFOR (P) Resorbuje se ve slezu, tenkém střevě a dalších úsecích střev. Nachází se ve všech buňkách a zúčastňuje se při tvorbě a mineralizaci kostí, je součástí nukleových kyselin, fosfoproteinů a fosfolipidů, uplatňuje se při syntéze enzymů, hormonů, bílkovin i některých vitamínů a metabolických procesech organismu. Při poruchách metabolismu vápníku a fosforu dochází k celé řadě onemocnění zvířat včetně snížení užitkovosti.
  • SODÍK (Na) Uplatňuje se při regulaci osmotického tlaku v organismu zvířat a v procesech distribuce vody mezi extracelulární a intracelulární tekutinou, udržování pH reakce v bachoru zvířat, při metabolismu draslíku a chlóru a spolu s draslíkem se zúčastňuje na regulaci nervosvalových vzruchů aj.
  • DRASLÍK (K) Tento prvek je velmi důležitý při metabolismu sacharidů, regulaci intracelulárního osmotického tlaku a acidobazické rovnováhy, v procesu buněčného dělení a udržování svalového tonusu, udržování a regulaci bachorového pH aj.
  • HOŘČÍK (Mg) Je nepostradatelný prvek v rámci metabolických procesů organismu zvířat, nezbytný pro tvorbu kostí. Při poruchách metabolismu hořčíku dochází k vážným onemocněním zvířat např. pastevní a stájová tetanie, zpomalení růstu a poruch nervové a svalové činnosti.
  • ŽELEZO (Fe) Uplatňuje se při celé řadě metabolických procesů, je nepostradatelné v procesu krvetvorby, tkáňového dýchání aj. Při nedostatku železa v organismu zvířat může vznikat hypochromní mikrocytární anémie, která se projevuje celkovou slabostí, poruchami trávení a dýchání, průjmy, bledostí sliznice a kůže.
  • MEĎ (Cu) Obdobně jako železo se uplatňuje v celé řadě metabolických procesů a při jejím nedostatku v organismu zvířat dochází k narušení normální funkce řady orgánů a systémů, snížení chuti k přijímání potravy a zaostávání ve vývoji, zpomalení růstu a ke zhoršení celkového zdravotního stavu zvířat. Narušení pigmentace a keratinizace vlny, degenerativním změnám ve tkáni mozku zvířat a k poruchám osifikace (kostnatění) . Při nedostatku mědi v krmné dávce dochází u jehňat k enzootické obrně. Akutní forma se vyskytuje zejména v zimním období, chronická forma od dvou do čtyřech měsíců stáří.
  • ZINEK (Zn) Zinek se podílí v rámci metabolických procesů a syntéze různých enzymů. Při deficitním stavu zinku v organismu zvířet dochází ke snížení růstu zvířat, k nepříznivým změnám na kostře zvířat, ke zhoršení reprodukčních ukazatelů (snížení spermiogeneze, zpomaluje se vývoj druhotných i prvotních pohlavních znaků a u samic dochází k potlačení všech etap pohlavního cyklu), šeroslepost, záněty kůže, špatné hojení ran, u drůbeže v důsledku nedostatku v krmné dávce může docházet k narušení osteogeneze aj. U prasat a jiných zvířat vzniká při nedostatku zinku onemocnění nazvané parakeratóza ( poruchy rohovění kůže, odlupující se šupinky na kůži)
  • MANGAN (Mn) Mangan je pro organismus zvířat nenahraditelným prvkem. Je důležitý pro vývoj mezibuněčné hmoty kostí a chrupavek, Je součástí systému enzymů, zúčastňuje se v procesu tkáňového dýchání a při jeho nedostatku v krmné dávce je možné pozorovat zpomalený růst, deformace kostry, zintenzivnění růstu patního kloubu, které je označováno jako peróza. Snížení hladiny manganu v organismu zvířat je provázeno také poruchami pohlavních funkcí (dystrofie varlat a vaječníků), zpomalení růstu. U nosnic dochází ke snížení snášky vajec, jejich oplozenosti a líhnivosti, poruše tvorby skořápky vajec aj.
  • SELEN (Se) Selen se uplatňuje v celé řadě metabolických procesů a při nedostatku selenu v organismu zvířat může docházet k vážným onemocněním, která mohou mít endémický význam a z patologickoanatomického i klinického hlediska se podobají avitaminoze vitamínu E. Z nejdůležitějších onemocnění zvířat je možné uvést svalovou distrofii telat a jehňat, dietetickou hepatózu prasat, svalovou distrofii drůbeže, exudativní diathézu a encefalomalacii drůbeže, dále může docházet k různym poruchám v reprodukci aj.

Výše uvedené látky mají v organismu velmi vysokou využitelnost.

Složitější látky bílkovinné povahy, jako např. nukleotidy a enzymy, prakticky neprocházejí přes stěnu vlásečnic během resorpčního procesu. Jejich veliká molekula je během trávení rozložena na menší části a takto mohou být resorbovány a v organismu využity k procesům syntézy.

Sušené pivovarské kvasnice (Vitaminový doplněk)

Složení

Obsah bílkoviny v sušině min.: 40%                            Aminokyseliny:

Popel: 6,3%                                                                   Asparagin: 40 g/kg

Sušina: 92,1%                                                                Treonin: 18 g/kg

Voda: 7,9%                                                                    Serin: 20 g/kg

Dusíkaté látky: 499,4 g/kg                                           Glutamin: 70 g/kg

Tuk: 52 g/kg                                                                 Prolin: 24 g/kg

Škrob: 53 g/kg                                                             Griadin: 19 g/kg

Vápník: 1,6 g/kg                                                            Alanin: 26 g/kg

Fosfor: 12,3 g/kg                                                           Cistin: 6 g/kg

Sodík: 0,4 g/kg                                                             Valin: 21 g/kg

Draslík: 20 g/kg                                                           Metionin: 6 g/kg

Hořčík: 0,8 g/kg                                                           Isolencin: 17 g/kg

Selen: 5,58 mg/kg                                                       Leucin: 28 g/kg

Železo: 91 mg/kg                                                         Tyrosin: 18 g/kg

Mangan: 4 mg/kg                                                         Fenylalanin: 20 g/kg

Zinek: 24,5 mg/kg                                                        Histidin: 10 g/kg

Měď: 20,5 mg/kg                                                         Triptofan: 6 g/kg

Lysin: 28 g/kg                                                               Arginin: 19 g/kg


Etiopatogeneze
Etiopatogeneze
Bioléčba pomocí pivovarských kvasnic
Bioléčba pomocí pivovarských kvasnic